Trenul cu nas

In ultimii ani, ori de cite ori ma intorc in tara ma bucur sa vad schimbari in bine.
De la servicii promte si politicoase la strazi curate, de la conectii de Internet rapide la librarii pline de carti bune si de oameni frumosi, de la spectacole de teatru cu casa inchisa la restaurante cochete cu meniuri si vinuri imbietoare.
Calatoriile cu trenul din anii trecuti ("Sageata albastra" in special) au fost niste surprize placute.
Anul asta, de sarbatori, experienta a fost amestecata. Am calatorit foarte decent de la Bucuresti la Brasov. Un vagon curat, incalzit si trezitor de nostalgii: niste calatori mincau cirnati si slanina pe o bucata de hirtie indemnindu-l din cind in cind si pe copilutul care fugea neobosit pe culoar.

Dupa anul nou am luat bilet la acceleratul Baia-Mare - Bucuresti. Clasa intiia ca un imburghezit ce se respecta. Unde-s vremurile cind mergeam cu nasu'...

Probabil din cauza nostalgiei mi-a fost dat sa gasesc ce urmeaza.

Compartimentele erau incalzite si luminate din doua in doua. Alternativ. Asa incit doar doua din compartimente le aveau pe amindoua.
In schimb toate aratau la fel de ponosite si de jegoase. Ca nu s-au mai innoit de dinainte de revolutie e una, ca nu se da cu matura si cu o cirpa e altceva.

Reclamindu-i conditiile mizere "nasul" mi-a oferit un alt motiv de a plonja in trecut: si-a facut autocritica. Va jur! Mai raminea doar sa stringem toti calatorii la sedinta ca sa-i dam vot de blam.

Mi se pare inadmisibil ca in Romania europeana a anului 2011 sa existe astfel de conditii de calatorie. Judecati singuri.4 comentarii:

Miju spunea...

cfr-ul a fost ingropat foarte usor, pentru ca era prea intins si trebuia lasat inca la stat ca fiind strategic.. sau cine stie ce alte motive. a fost jefuit incepand cu contractele de externalizare servicii pana la cele de achizitii de echipamente. imi amintesc de o poveste de acum multi ani cum ca aveau echipamente pentru interventii in depozit, care aveau valoare de inventar uriasa, spre exemplu o bormasina era 10 milioane, in conditiile in care una 'de firma' putea fi luata cu maxim 2 milioane jumate pe atunci. cei care lucrau la intertinere isi cumparau propriile scule, din cauza ca daca pateau ceva cele din depozit, trebuiau sa le plateasca ei la pretul de inventar scris mai sus. si uite asa, incetul cu incetul s-a dus naibii cfr-ul chiar si din starea pe care o stiam noi inainte de revolutie.

contracte bune in domeniul transporturilor nu se fac din cauza ca, asa cum spunea cineva intr-un ziar, e chiar rea vointa, acolo sus. pana nu intra in carti la licitatia de acordare contracte cei care fac banul sa curga catre buzunarele agreate, nu se deschide licitatia. sa e fracturata in timpul desfasurarii

Marius Micle spunea...

Foarte posibil sa fie adevarat ce spui.
Asta tot nu explica de ce nu se da cu matura, de ce nu se schimba becurile, de ce nu se intretine ceea ce exista. Banuiesc ca cineva e, totusi, platit pentru asta.

Cred ca multi romani ar fi surprinsi de "vechiturile" care mai sint inca in functiune in America de Nord. Ponosite dar functioneaza foarte bine si sint salubre.
Nu ma refer la trenuri. Metroul newyorkez ar fi un bun exemplu.

Miju spunea...

ce vroiam sa zic mai sus era ceva de genl 'pestele de la cap se impute'. externalizarea serviciilor se face catre cei care si-au facut firme de profil, specialisti fiind. aici isi fac firme de gen(de a intretinerea caii ferate pana la curatenie in vagoane) doar cei care stiu ca prind contractul cu cr-ul, apoi angajeaza niste nenorociti pe salariul minim pe economie, nu le dau echipament de protectie si... cum sunt platiti(mai sunt si putini), asa si lucreaza

NPM6 spunea...

cfr a fost distrus sistematic...

Trimiteți un comentariu